Annons

Annons


Restips, Tallinn!

HEJ ALLA! NU JÄVLAR BLIRE RESEREPOTAGE!

För ungefär tre veckor sedan så var jag och Patrik i Estland. Epic Estonia hade nämligen frågat om vi ville åka på en matresa till Tallinn för att få fler människor att åka till Estland. EH JA TACK. Jag älskar Estland. Jag var där för ganska längesedan (ok) men jag kommer ihåg att jag gillade det. Sedan gillar min ömma moder Estland också så det kan ju ha något med det att göra. I alla fall. Först och främst: Tack Epic Estonia! Nu ska ni få se vad vi gjorde:

Annons

HI ALL! OMG HERE IS A TRAVEL GUIDE TO TALLINN AND ESTONIA!

Three weeks ago me and Patrik spent a weekend in Tallinn, Estonia. Epic Estonia asked us if we wanted to go and promote Estonia and Tallinn and all the nice things they have there. EH YES. I love Estonia. I spent some time there when I was a kid and I really remember it with warmth. Plus my dear mother LOVES Estonia so I guess it has something to do with that. Anyway. Thank you Epic Estonia! Now: Pictures.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Började med att åka dit. Hehe. Vi tog färjan! Väldigt spännande. Vi fick öl och Champagne i vår lyxhytt. Som ni ser kändes det som vi styrde fartyget typ eftersom vi var absolut längst fram.

Had a beer in our suite at the ferry. Very excited about the ferry actually.
Processed with VSCOcam with f2 preset
MAT PÅ FÄRJAN. TONFISK PÅ LAVASTEN. VÄLDIGT EXOTISKT FAKTISKT. ÄLSKADE BEAN TILL. SÅG EN SHOW. GICK OCH LA OSS.

FOOD AT THE FERRY. TUNA ON A LAVA STONE. VERY EXOTIC ACTUALLY. LOVED THE SAUCE BEARNAISE AS A SIDE. SAW A SHOW. WENT TO BED.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Kom fram till Tallinn. Vi gick omkring och spatserade och tittade på museum och sånt. Samt Skate or Die graffiti.

And arrived in Tallinn! Took a long walk and checked out some museeums and stuff like that. Plus some Skate or Die graffiti.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Sedan gick vi till marknaden Balti Jaam. Tydligen den marknad där alla ryssar har sina matstånd och butiker. JAG ÄLSKAR DET. Det var helt fantastiskt. Tallinnborna ska vara superstolta över det här, det fanns så mycket fina, underliga och goda saker att handla. Titta bara på grönsakerna.

We went to the market Balti Jaam where the many Russians have their shops. Estonia should be so proud of this market. I LOVED IT. It was amazing. They had so many nice, beautiful and curious things at that market. Just look at these veggies.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Den här lilla damen talade bara ryska men var så fin. Vi handlade honungsgrejer av henne, bland annat bipollen. Och titta på gurkorna! Så fina.

This little lady only spoke Russian and we bought some honey combs and bee pollen from her. Just look at the gerkins!!!
Processed with VSCOcam with f2 preset
Tallinn är som ett lite större och-mer-stadskänsla-Visby. Verkligen en vacker gammal medeltida stad med fina färger och allt väldigt snyggt och fint restaurerat. Samt att det är mycket rymd mellan gatorna!! Det är ju alltid uppskattat.

Tallinn is like a bigger Visby. Its beautiful, spacious and the houses have a nice color and are restored with a handy and light hand. Gorgeous. This is at the biggest square.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Hittade sovjetiska grejer. Tycker att det är kul.

Found old Sovjet stuff. I like it.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Vi var alltså i Tallinn på gourmetresa. Så detta var första stoppet. Restaurang Tchaikovsky. SÅ överdådigt, pampigt, vackert och lyxigt. Lite rysk känsla faktiskt. Du kände dig som en mycket viktig person när du åt lunch där kan jag säga. Underbart.

We were on a gourmet trip and the first stop was restaurant Tchaikovsky. SO fancy, nice, beautiful and luxurious. You felt like a really important person in there. Wonderful.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Patrik åt rökt lax med sallad och god dressing. Uppskattat.

Patrik had smoked salmon with salad and a nice dressing. Much appreciated.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Jag åt en väldigt söt liten rätt (hehe men den ÄR JU DET). Tomatsallad med getost och grönsaker. Förträfflig i sin enkelhet som jag brukar säga.

I had a sweet little dish (hehe I know but IT IS). Tomato salad with goats cheese and veggies. Simple but excellent.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Vi drack vin och öl till lunch. Ville bara säga det. Mycket kontinentalt. Sedan åt jag detta: Grillad makrill med paprika, tomat och potatis, smörsås samt grönsaker och paprikaaioli. JA DET VAR SJUKT GOTT KOLLA BARA.

We had beer and wine for lunch. Just wanted to say that. Very continental. And I had this for main course: Grilled mackerel with peppers, tomatoes and potatoes, butter sauce, veggies and aioli with peppers. YES IT WAS SO DAMN GOOD.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Vi bodde på Hotel Cru som ligger mitt inne i gamla stan. Detta är på den lilla innergården. Ett gammalt handelhus i ljusblått. Så jäkla snyggt. Och väldigt fint. På Hotel Cru ligger också restaurangen där vi skulle laga mat på samt äta på! Restaurang Cru drivs av geniet och Bocuse d’Or kocken Dmitri Haljukov. Det är alltså han och jag på bilden om det inte framgick. Vi fick en fin rundtur samt en matlagningskurs med Dmitri. Så sjukt jäkla kul att få titta in i andra restaurangkök och se hur allt lagas, läggs upp och tas tillvara på. Otroligt kul. En upplevelse så klart! Sedan skulle vi äta.

We stayed at Hotel Cru. One of Tallinns oldest buildings that also holds the amazing restaurant Cru. Restaurant Cru is runned by the extremly talanted Bocuse d’Or chef Dmitri Haljukov. He gave us a nice round tour and then we had the chance to cook with him in his kitchen. It was so awesome. I love to come and see how other kitchen works, how they cook, plate and use everything. So epic! And after the tour, we were having dinner of course.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Började med löjrom, rågbrödssmulor och krondill. Jag älskade det. Jag älskar enkelheten. Fantastiskt.

Started with bleak roe, dark bread crumbs and fresh dill blossom. I loved it. I love it when its so simple. Amazing.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Fortsatte med en jävla tavla. Friterad torskrom med gurka och selleri jus, svarta potatischips grenar, grädde och krasse. MIN FAVORIT. Tänk att det finns mat som ser ut så här.

Continued with a goddamn painting. Deep-fried cod roe with cucumber jus, black potato chip twigs, cream and cress. MY FAVORITE. Imagine that it exists food like this.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Bakade ostron med svamp, panko och lök. Jag älskar ostron och tycker ALLTID att det är kul att prova att äta dem på annat sätt än bara rå.

Baked oysters with mushrooms, panko and onion. I love oysters and it is always nice to try them in different ways than raw.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Den fluffigaste Karl-Johansvamps purén någonsin. Toppad med en vacker Karl-Johan, TRYFFEL och örter. Min mun var glad.

The fluffiest Porcini mushroom pureé ever. Topped with a small beautiful Porcini mushroom, TRUFFLE and herbs. My mouth was happy.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Hjort, variation på jordärtskocka, ännu mer tryffel och fantastisk sås. Underbart gott och balanserat. Syrligt, jordigt, krämigt och höstigt. Behöver jag tillägga att vinpaketet var magiskt till? JO FÖR DET VAR FAN DET.

Deer, variation on sunchoke, more truffle and amazing sauce. Tangy, earthy, creamy and autumn-ish. Do I have to tell you the the wine package was amazing? YES I DO BECAUSE IT FUCKING WAS.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Ok. Håll i er nu. ÖL CREME BRULEE. ÖLSMAK. PÅ. EN. CREME. BRULEE. Det var gott om jag säger så.

Ok. Hold on. BEER CREME BRULEE. BEER. IN. A. CREME. BRULEE. It was good if I can put it like that.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Sedan åt vi en till efterrätt. Kolafyllda vita chokladägg som vi hade gjort själva! Väldigt goda så klart.

And then we had another dessert. Caramel filled white chocolate eggs that we actually made! Very good of course.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Vi drack väldigt mycket gott vin asså. Både jag och Patrik var så taggade på att dra ut på stan mellan varmrätt och efterrätterna. EFTER efterrätterna trodde jag att jag skulle somna med huvet i tallriken. Man är ju inte 19 längre. Så efter denna underbara och vidunderliga gick vi och la oss. Väldigt nöjda och tacksamma.We had a lot of nice wine.

So much nice wine actually. Between the main course and dessert me and Patrik were sure that we were gonna head out after dinner for a beer. After the dessert I thought I was going to fall asleep on the plate. We are not 19 anymore. Hehe. So after this amazing and beautiful dinner we went to bed. Extremely satisfied and thankful.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Vaknade till en ny dag så klart. Man gör ju ofta det. Vilket är trevligt. ÅT EN EPISK FRUKOST PÅ HOTEL CRU SÅ KLART.

Woke up to a new day. You do that quite often. Which is very nice. HAD AN EPIC BREAKFAST AT HOTEL CRU OF COURSE.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Nu skulle vi upptäcka mer av Tallinn. Lite antikaffärer till exempel.

We were going to see more of Tallinn today. Like some antique shops.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Ville köpa alla julgrejer och hänga upp i vår framtida gran. Tog mitt förnuft till fånga.

Wanted to buy all the christmas decoration and dress our future christmas tree.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Gick även på en sjukt härlig mat/allmarknad! Öl, massor av mat, människor, musik, hundar och allt. Det var helt fantastiskt! Älskar dessa pensionärer som äter lite mat vid ett gammalt hus. All hus är otroligt vackra i Tallinn. Vissa är slitna och vissa är helt nyrenoverade, alla är like fina.

Went to an awesome food/everything market. Beer, food, people, music, dogs and everything. It was totally amazing! Love these old people having some food outside and old and low building. All the houses in Tallinn are so beautiful. Does not matter if they are old and a bit ruffed or if the are renovated, they are all very beautiful.
Processed with VSCOcam with f2 preset
BULLAR BULLAR BULLAR.

BUNS BUNS BUNS.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Älskar gamla människor. De är fantastiska.

Love old people. They are fantastic.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Ett sista matsopp innan vi skulle ta färjan hem. En helt OTROLIGT fin, lokal, enkel och modern restaurang. Leib Resto ja Aed. Asså. Helt min och Patriks smak. Namnet betyder Estniskt mörkt bröd som är en av deras viktigaste råvara. Det nästan svarat brödet. Som ni ser här. Med sjukt mycket smör. Det gillar jag. Restaurangen låg underbart fint vid en hög mur, i en vacker trädgård. Servicen var enkel, lågmäld med väldigt fin. Vi drack väldigt gott öl också.

A last food stop before we headed home. An amazingly, nice, local, simple and modern restaurant. Leib Resto ja Aed. This was completely mine and Patriks cup of tea. The name means Estonian black bread which is a really important staple food in Estonia. This is the bread. With a lot of butter. I like that. The restaurant was located in a small and cozy garden. The service was simple, low key but very tender and nice. We also had nice beer for lunch.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Min förrätt. Bakad potatis med inlagd strömming, keso, syrad lök och dill. ASSÅ. ASSÅ. Inlagd strömming. Du kan liksom se hur vacker och god den är.

My appartizer. Baked potatoes with pickled herring, cottage cheese, pickled onion and dill. OMG. OMG. Pickled herring. I do not know anything that is better.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Patrik åt en getostsallad med morot och havtorn. Väldigt god den också!

Patrik had a goats cheese salad with carrot and sea buckthorn. Delicious.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Sedan åt jag perfekt tillagd gös, strömmingsrom och smörsås som jag ville äta upp med sked, spänstiga grönsaker och gurkört. Hur kan jag vara så lyckligt lottad att jag får äta mat som är så här? Att jag liksom få äta så sjukt mycket fin mat. Mat som människor har lagt ned tid, kärlek och massor av kraft på. Jag blir typ tårögd.

And then I had a perfectly cooked pike perch, herring roe and butter sauce that I wanted to eat with a spoon, crispy veggies and cucumber herbs (?). How am I so lucky to be able to eat all this amazing food? Food that people put time, love and and a lot of power in. Im almost in tears.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Så här glad och lite trött ser jag ut när jag har ätit en trerätters lunch som var underbar och fortfarande har rågbrödsglass OCH (asså jag vet typ inte riktigt hur jag ska få fram det här utan att det låter som att jag har sagt det förut men faktiskt helt ärligt) DET GODASTE JAG HAR DRUCKIT KVAR I HANDEN. Ett rabarbervin. RABARBERVIN. HEMMAGJORT. CHOCKROSA. ISKALLT. OTROLIGT.

TACK till alla inblandade på Epic Estonia. Vi är överlyckliga för att vi fick åka. Och jag vill bara säga en sak till er som läser: ÅK TILL TALLINN. Det är nära, vackert, enkelt, coolt, ballt, snällt, ganska billigt och upplevande.

Tack.

And this is how I look when I had a wonderful three course lunch with beer and still have some dark bread ice cream and (honestly, I do not really know how to say this with out sounding like a freak but honestly) THE BEST DRINK I HAVE EVER HAD LEFT IN MY HAND. Rhubarb wine. RHUBARB WINE. HOME MADE. PINK. ICE COLD. AMAZING.

Thank you everyone who was involved in our Espic Estonia trips. We are overwhelmed. And I just want to say one thing to you who reads this: GO TO TALLINN. Its close to Stockholm, beautiful, simple, cool, nice, pretty cheap and epic.

Thank you.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Patrik gjorde en efterrätt till mig av buffén på färjan hem. Jag älskar dig Patrik.

Puss

Patrik made me a dessert on the ferry back to Stockholm. I love you Patrik.

Puss (still means kiss in Swedish)

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin