Annons

Annons


Grillad lax och lök med rödbetor, färskpotatis, romsås och spenat

Processed with VSCOcam with f2 preset

Nu är jag ju hemma från semestern. Och det jag saknade mest var typ färskpotatis. På riktigt. Så ikväll:  Svensk mat! Typ. Eller jo fan. I alla fall. Grillad lax är ju bäst. Men den här romsåsen alltså.

Först: Köp en laxsida, 99 spänn kilot på Ica nu (sant). Dela den i trevliga bitar och strö över havssalt och peppar. Låt dra i några minuter. Tänd grillen och grilla laxen på skinnsidan nedåt HELA tiden. Grilla tills den är precis lite blöt i mitten. Ta av den fort som fan. Servera med kokta rödbetor och färskpotatis. Lite spenat, rädisor och extra citron. Grillad lök så klart.

ROMSÅS FÖR ALLA
Nu älskar jag sås. Så det blir mycket sås. Ok.

För 4 pers
3 dl full fet creme fraiche (väldigt viktigt och mycket godare med den)
1 burk stenbitsrom eller annan rom, kanske tångrom!! Vem vet egentligen.
1 mellanstor rödlök eller två små bananschalottenlökar
Saften från en halv halv citron
Massor av dill, persilja eller gräslök eller allihopa
Salt och peppar

1. Hacka löken så fint som du aldrig har hackat förut. Hacka örterna nästan lika fint men inte riktigt.
2. Blanda med creme fraiche, rom, örter, citron salt och peppar.
3. Ställ i kylen i minst 15 min.
4. Ät med grillad lax och grönsaker. Eller typ all sorts fisk faktiskt.

Puss!

ENGLISH:

Now, I’m back from vacation. And what I missed the most was new potatoes. For real. So tonight we had to havet Swedish food! Kind of. Or yes hell. Anyway. Grilled salmon is the best. But this Roe sauce is to die for. I promise.

First: Buy a side of salmon, 99 bucks a kilo on Ica now (true). Cut it in nice pieces and sprinkle with sea salt and pepper. Let it rest for a few minutes. Light the grill and grill the salmon with the skin side down. Do not grill it too long!! Serve with cooked beetroot and potatoes. Some spinach, radishes and extra lemon. Grilled onion of course.

ROE SAUCE FOR ALL
I love the sauce. So this is a lot of sauce. OK

For 4 pers
3 cups full-fat sour cream (very important and much tastier with full fat)
1 jar of lumpfish roe or other roe, maybe sea weed roe!! Who know really.
1 medium sized red onion or two small banana shallots
The juice from half a lemon half
Lots of dill, parsley or chives or all of them
Salt and pepper

1. Chop the onion as finely as you have never chopped them before. Chop the herbs are almost as good but not quite.
2. Mix with sour cream, roe, herbs, lemon, salt and pepper.
3. Put in the fridge for at least 15 minutes.
4. Eat with grilled salmon and vegetables. Or type all sorts of fish.

Puss (still means kiss in Swedish)

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin
Annonssamarbete med Laroche